Bilgi Diğer Hastalıklar

Göz Migreni

Göz migreni tıp dilinde oftalmik migren olarak adlandırılır.Hastaların tarifi ile gözlerinin arkasından bası, gözü çıkacakmış gibi ağrı hatta mide bulantısı çeker ve  hayat kaliteleri düşer.

 

ilk önce kısaca migrenden bahsedelim.Migren toplumun yüzde 10’unda bulunur.Kadınlarda daha sıktır.ingiltere kraliçesi 2. elizabetinde migren hastası oldugu söylenir.Toplumumuzda maalesef migren çok sıktır,bunun nedeni her baş ağrısının migren sanılması ve migren yanlış tanısı. Migren beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletim ve görev bozukluğu sonucu salgılanan bazı maddelerden kaynaklanır ayrıca bu maddeler beyindeki bazı damarsal değişiklikler sonucuda salgılanıp , migrene neden olabilir.Temelde migrenin nedenini bulmak şuan itibari ile imkansız gözükmektedir.Bu hastalığın hayat boyu sürmesi sık degildir.Geçmişte bir çok ünlüde bu rahatsızlık meydana gelmiş ve migreni eserlerine yansıtmışlardır.Picasso,Van Gogh,Sezar,Napalyon,Elvis Presley ve J.F.Kennedy’de migren olduğu Londra Başağrıları toplantısında söylenmiştir.

 

Burda unutulmaması gereken her baş agrısı migren değildir.Önemli bir kafa içi tümörden,hayat kalitesini çok azaltan sinüzite kadar tedavi edilebilir birçok neden bu baş ağrısını yapmış olabilir.Migrenden ayrımı önemlidir.

 

Migren birkaç saat sürecegi gibi günlercede sürebilir.Atakları haftalık aylık olabilir veya düzensiz seyredenlerde vardır.Genel itibari ile migren ikiye ayrılır.Birincisi kişinin önceden atagın geldiğini hissedebildigi(auralı) veya atagı ancak ağrı ile hissedebildiği (aurasız) tip.Aura yani migren atagının habercisi ses ve ışık hassasiyeti,uyku hali,tahammülsüzlük,ışık çakmaları,haleler,siyah nokta uçuşması,ışık parlaması,1 saati bulan görememe,bulantı,baş dönmesi,mide ve barsak problemleri,tek yanlı elde ayakta uyuşma olabilir.Ardından dayanılmaz baş agrısı başlar.

 

Migrenin tanısı laboratuar tetkiklerle konamaz ve herhangibir tanı aracı işe yaramaz.Ana tanıya baş agrısı yapacak diger nedenler dışlanarak gidilir.Kişide genellikle son 2-3 aydır en az 2 Migren atağı oluyor ve  baş agrısı nedeni ile birkaç gün işine gücüne bakamıyorsa ve bulantı,ışık hassasiyeti eşlik ediyorsa büyük ihtimal migrendir.Migren sıkıntısı olan her hasta göz doktorunada muayene olmalıdır.Göz numarası,göz arkası bazı enflamatuar hastalıklar ve göz dibi muayenesinde kafa içi kitle tanısını göz doktoru saptayıp migrenden ayrımını saglayabilir.

 

 

ache-19005_1920
Migren çalışma performansını ve verimliligi azaltan,yaşam standartını düşüren bir hastalıktır.Atağın ne kadar süreceğini hasta bile bazen fark etmeyebilir.örnegin her zaman 2 saat olan atak günlerce sürebilir veya tam tersi olur.

 

 

 Stresli hayat,heyacan,aşırı sıcak ve soguk,çikolata,peynir,şarap,baharatlar,bazı katkı maddeleri,nişasta,aşırı uyku ve az uyku,tatil günleri aşırı gevşeme,ruhsal gerginlik,iklim değişikliği migreni tetikler.

 

Eskilerde nane,salatalık ve patatesi başa sararlarmış ama etkisi ıspatlanamamıştır.Defne yapragı,oğul otu feslegen gibi bitkilerin çaylarının iyi geldiği söylenmektedir.Akapunktur,magnetik tedaviler ve uzak doğu felsefesi tedavide kullanılmış ama herkese faydalı olunamamıştır.
Migren tedavisinde yıllardır atak tedavisi için agrı kesicilerler  kullanılır.Agrı kesicilerden parasetamol ve asprin sık tedavi seçenegidir.Ama kan-pıhtılaşma bozuklugu olan ve mide kanama riski olan kullanamaz.Diger ağrı kesiciler doktor önerisi ile alınmalıdır.Bir diger beraberinde uygulanabilen (her hastada şart degil) tedavide atak önleyici veya atak sırası agrıyı engelleyen tedavilerdir.Kodein,morfin ve asetominofen güzel ilaçlardır yalnız bağışıklık yapması,yan etkileri ve ilacı bırakınca daha şiddetli baş agrısı yapması dezavantajlarıdır.1997 de çavdar küfüründen elde edilen migranal çabuk etkisi ile ön plana çıkmıştır.Ancak yan etkileri ve hamilelerde kullanılmaması dezavantajdır.Son söz olarak şunu belirteyim sık ağrı kesici almak ağrılara duyarlılıgı arttırmakta ve bu baş agrısının düşen eşik degerimizle bizi sık sık ziyaret etmesine neden olur.Ağrı kesiciyi zamanında ve az kullanalım.