Bilgi Göz sağlığı

Yaş İle Birlikte Gözde Meydana Gelen Normal ve Anormal Değişiklikler

Yaş ile birlikte fiziksel gücün azalması gibi gözümüzde de bazı değişiklikler meydana gelir.
Özellikle 50 yaş sonrası bu değişiklikler belirginleşir.Burada önemli olan her görme azalması yaşlılığa bağlanmamalıdır.

 

 

Yaş ile ilgili gözde meydana gelen normal değişiklikler nelerdir?

 

Yakını az görme-Presbiyopi : Yakını az görme gözlükle düzeliyorsa ve kişi 40 yaşını geçmişse bu süreç fizyolojik yani normal bir süreçtir.Yalnız gözlükle düzelme önemli kriterdir.

 

Göz yaşının azalması : Hastada yanma ve batma şikayeti sıklık gösterirse suni göz yaşı gibi destek tedavi gerekir.
Renklerin daha az fark edilmesi ve Göz bebeğinin daha az büyümesi :Özellikle mavi renk silik seçilir. Önemli bir işlevsel bozukluğa yol açmazlar.

 

Katarakt: Göz merceğinin kesifleşmesi yani bozulması, artık 60 yaşından sonra normal karşılanır.Görmeyi belli oranda azaltan kataraktlar ameliyat edilir.Her Katarakt ameliyat gerektirmez.2020 yılına kadar Türkiye de 2-3 milyon kişide katarakt olacağı tahmin ediliyor.

 

Periferik görme alanı kaybı: Yaşlanma ile her on yılda bir yaklaşık bir ile üç derece azalır, Bunun anlamı düz karşıya baktığımızda görebildiğimiz maksimum alanın azalmasıdır. Bu derecede azalma yaşlılıkla birlikte normaldir. Yaşlanma ile trafikte dikiz aynaları görüşü azaldığı için daha dikkatli araç kullanılmasını öneriyoruz.

 

Vitreus Dekolmanı: Artan yaş ile gözün içindeki jel benzeri vitreus da “noktalar ve uçuşan cisimler” ve ışık (bazen) yanıp söner. Nedeni bu jelin sıvılaşması ve retinanın çekmeye başlamasıdır. Vitreus dekolmanı denilen bu durum, genellikle zararsızdır.Retina dekolmanı ile karışabilir ışık çakmaları ve uçuşan cisimlerin arttığı durumda göz doktoruna şikayet derhal-acil iletilmelidir.

 

Peki Yaş İle Riski Artan Göz Hastalıkları Nelerdir?

yasli-goz-dibi-muayenesi

 1. Glokom bkz.
 2. Sarı Nokta Hastalığı (maküler dejenerasyon) bkz.
 3. Diyabetik Retinopati