Hastalıklar Kornea Hastalıkları

Keratokonus

Gözün renkli kısmının üstünü örten saydam tabakaya kornea denir.( Kol saatının camı gibi )

 

Kornea tabakası; cisimleri net olarak görebilmemizi sağlayan,  koruyucu ve optik tabakadır.

 

Kornea, dışa doğru belirli bir bombeliğe sahiptir. Keratokonus hastalarında ise korneanın dışa doğru olan şişkinlik miktarı giderek artar, yani kornea öne doğru sarkar. Kornea dışbükeyliğindeki artış, keratokonus hastalarında astigmatizmaya yani bulanık görmeye neden olur.

 

Bu hastalarda ortaya çıkan astigmat, kornea yüzeyinin üst ve alt kısmında orantılı değildir, kontakt lens ya da gözlükle tam düzelemediğinden görme kalitesini ileri derecede etkileyebilir ve hayat kalitesini düşürebilir.

 

Keratokonus hastaları çoğu kez reçete edilen gözlüklerinden memnun olmaz ve sıkça gözlük reçetesi değiştirir ya da çoğu kez  kontakt lens sipariş edip memnun kalmaz.

 

Hastaların şikayeti :
1.Bulanık görme,
2.Işığa hassasiyetinin artması ve ışıkların çevresinde haleler görme,
3.Kamaşma, özellikle araba kullanırken rahatsız olma,
4.Çift görme,
5.Yanma, batma ve kızarıklık olarak sıralanabilir.

 

Keratokonus ilerleyici bir hastalık olduğundan bu şikayetler giderek artma gösterebilir. Kornea merkezinde beyazlaşma olmadan değişik tedaviler denenmelidir. Çünkü beyazlaşma olduğunda tek seçenek kornea nakli ( keratoplasti ) olur.

 

Keratokonus hastalarına numara küçültmek için lazer cerrahileri kesinlikle uygulanmamalı.Zayıflamış olan kornea tabakası bu cerrahi işlemler ile daha da zayıflar, keratokonus daha da hızlı olarak ilerler. Görme yüzdesi düşer.

 

Keratokonus tedavileri :
1.Başlangıç döneminde gözlük ve kontakt lens denenmeli
2. Cross-linking tedavisi
3.Kornea içi halkalar
4.Kornea nakli ( keratoplasti )